top of page

Belgian Olympic Academy

Belgian Olympic Academy

De Universiteit Gent, de Université catholique de Louvain en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité bundelen hun academische knowhow en deskundigheid in een nieuwe editie van de Belgian Olympic Academy. Deze unieke opleiding professionaliseert het management in sportorganisaties volgens de nieuwste academische- en praktijkinzichten en brengt de leiderschaps-en managementvaardigheden van sportmanagers op topniveau.

 

Het programma loopt over één jaar en start in januari 2025. De vorming is gespreid over vijf 2-daagse modules en een 1-daagse module, en vinden plaats in verschillende centra van Sport Vlaanderen en ADEPS. Er staan twee 3-daagse internationale opleidingen gepland waarbij we worden ontvangen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te Lausanne en het Nederlands Olympisch Comité - Nederlandse Sport Federatie te Papendal (NOC*NSF).

De exacte data en locaties worden binnenkort bekendgemaakt.

 

Inschrijvingen voor de editie 2025 gaan van start in juni 2024. U kunt zich inschrijven tot 1 november 2024.

 

Meer informatie over de inschrijvingsprocedure kan u in de brochure vinden.

Een unieke opleiding

1. Professoren en experten uit het werkveld belichten actuele management thema’s toegespitst op de noden van sportorganisaties, in een 50/50 evenwicht tussen theorie en praktijk.

2. Het residentiële module systeem laat toe om vorming te combineren met sociale activiteiten en netwerken.

3. Gedurende een meerdaagse business game zullen deelnemers in groep een realistische case oplossen waarbij ze alle verworven kennis in de praktijk omzetten.

4. De studiereis naar Lausanne biedt bezoeken aan aan het Internationaal Olympisch Comité en het Olympisch Museum, alsook aan internationale sportfederaties, het World Antidoping Agency en andere top instanties binnen de sportwereld.

5. Deelnemers werken een praktijkproject uit binnen de eigen of een andere sportorganisatie.

 

 

 

Een van de sterkten van de BOA is zijn netwerk. We bieden BOA'ers de opportuniteit om in contact te blijven met elkaar, en om collega's te ontmoeten die even gepassioneerd bezig zijn met sport en management.

Alumni Testimonials

Sven Van Keymeulen – Head of Sports Department Aalst

Als sportprofessional werd ik anderhalf jaar ondergedompeld in een wereld van gelijkgestemden die zich inzetten in het management van sportorganisaties. Ook al had ik al wat jaren op de teller als diensthoofd Sport van de stad Aalst, toch kwam ik door de BOA tot nieuwe inzichten en kon ik mijn professioneel netwerk exponentieel uitbreiden.

 

De opleiding resulteerde in mijn geval tot een beleidsplan sport voor onze stad waardoor we op zeer lange termijn de vruchten blijven plukken van deze uiterst boeiende managementopleiding. De interactie tussen de docenten en cursisten, het businessgame en het bezoek aan de sportfederaties en het IOC in Lausanne zullen een blijvende indruk op mij nalaten.

Frederik Van Lierde – Manager Topsport Defence

De Belgian Olympic Academy bood een inzichtrijke verkenning van verschillende aspecten van sportmanagement, zowel voor nieuwelingen als doorwinterde professionals. De netwerkmogelijkheden binnen de BOA bleken van onschatbare waarde voor het leggen van contacten binnen de sportsector. Bovendien zorgde het programma voor een diepgaande verkenning van zowel de Vlaamse als de Waalse sportinfrastructuur.

 

Het hoogtepunt van deze ervaring, het eindproject, dient niet alleen als een opslagplaats van kennis, maar biedt ook praktische inzichten die kunnen worden toegepast binnen je eigen organisatie.

Vertaald naar het Nederlands uit een oorspronkelijke getuigenis.

Antoine Buytaert – International Affairs team of 2024 Paris Olympic Games Committee

De Belgische Olympische Academie heeft me een grondige kijk gegeven op hoe ik verworven vaardigheden vanuit mijn managementachtergrond, kan toepassen in de specifieke omgeving van sportorganisaties. Het heeft me niet alleen in staat gesteld om de interacties tussen de verschillende stakeholders die actief zijn in de brede sportsector beter te begrijpen, maar ook om duurzame en veerkrachtige banden op te bouwen met een groot netwerk van mensen uit de praktijk met verschillende - doch complementaire - achtergronden.

 

Bovendien, heel concreet, heeft het me ook in staat gesteld om een baan te krijgen die mijn twee passies voor Public Affairs en sport samenbrengt, door te gaan werken bij het organisatiecomité van de Olympische Spelen (Olympic Games Organising Committee).

Vertaald naar het Nederlands uit een oorspronkelijke getuigenis.

bottom of page