top of page

Belgian Olympic Academy

Boa-banner.jpg

De Universiteit Gent, de Université catholique de Louvain en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité bundelen hun academische knowhow en deskundigheid  in een nieuwe editie van de Belgian Olympic Academy. Deze unieke opleiding professionaliseert het management in sportorganisaties volgens de nieuwste academische- en praktijkinzichten en brengt de leiderschaps-en managementvaardigheden van sportmanagers op topniveau.

 

Het programma loopt over iets meer dan één jaar, van januari 2023 tot maart 2024. De vorming is gespreid over 5 modules van 2 à 3 dagen (intern). Deze vinden plaats in verschillende centra van Sport Vlaanderen/ADEPS. Starten doen we in het BOIC en afsluiten in het Sportimonium. Voor de driedaagse internationale opleiding worden we ontvangen door het Internationaal Olympisch Comité te Lausanne. Deelnemers werken doorheen het jaar een praktijkproject uit binnen de eigen of een andere sportorganisatie.

​

De editie 2023-2024 wordt gecoordineerd door UC Louvain. De inschrijvingsmodule en meest recente informatie vindt u op hun website terug. U kan zich tot 1 november 2022 inschrijven.

Een unieke opleiding

​

​

1. Professoren en experten uit het werkveld belichten actuele management thema’s toegespitst op de noden van sportorganisaties, in een 50/50 evenwicht tussen theorie en praktijk.


2. Het residentiële module systeem laat toe om vorming te combineren met sociale activiteiten en netwerken.


3. Gedurende een tweedaagse business game zullen deelnemers in groep een realistische case oplossen waarbij ze alle verworven kennis in de praktijk omzetten.


4.  De studiereis naar Lausanne biedt bezoeken aan aan het Internationaal Olympisch Comité en het Olympisch Museum, alsook aan internationale sportfederaties, het World Antidoping Agency en andere top instanties binnen de sportwereld.


5. Deelnemers werken een praktijkproject uit binnen de eigen of een andere sportorganisatie.

​​

​

Een van de sterkten van de BOA is zijn netwerk. We bieden BOA' ers de opportuniteit om in contact te blijven met elkaar, en om collega's te ontmoeten die even gepassioneerd bezig zijn met sport en management.

Praktische info

Programma

Het programma loopt over ongeveer één jaar, van januari 2023 tot maart 2024 . De vorming is gespreid over 5 modules van 2 of 3 dagen van 09h00 (dag 1) tot 17h00 (dag 2). De modules vinden plaats in verschillende centra van Sport Vlaanderen/ADEPS. Starten doen we in het BOIC. Voor de driedaagse internationale opleiding worden we ontvangen door het Internationaal Olympisch Comité te Lausanne. 

 

Inhoudelijk 

Professoren en experten uit het werkveld belichten tijdens de vorming actuele management thema’s toegespitst op de noden van sportorganisaties. Deze thema’s omvatten o.a. strategisch management, leadership, marketing, communicatie, sponsoring, finance, human resources management, ethiek, integriteit en duurzaamheid. Het programma biedt een 50/50 evenwicht tussen theorie en praktijk. 

 

Taal 

De modules zullen gegeven worden in het Engels. 

 

Inschrijvingsprijs 

De inschrijvingsprijs van de vorming bedraagt €3.950. 
Daarbij is inbegrepen: lessen, business game, documenten, overnachtingen en maaltijden in de centra van Sport Vlaanderen/ADEPS, driedaagse internationale managementopleiding op het IOC te Lausanne (incl. verplaatsing & verblijf), begeleiding bij het praktijkproject en ondersteuning bij de cursussen 

 

Inschrijvingen 

De inschrijvingen zijn ondertussen geopend (zie inschrijvingslink). 
Kandidaten dienen zich online te registreren, alsook een CV en motivatiebrief op te stellen. De inschrijvingsperiode zal worden afgesloten op 1 november 2022. De opleiding laat een maximum van 30 deelnemers toe. Deelnemers worden aanvaard op basis van hun profiel, de motivatiebrief en de inschrijvingsdatum. Ze worden per e-mail verwittigd. 

 

Meer informatie krijgt u bij coordinator van deze editie
Prof. Géraldine Zeimers geraldine.zeimers@uclouvain.be

Alumni Testimonials

Mathias Rondou - Directeur Rugby Vlaanderen

"De BOA opleiding heeft me op management en strategisch gebied geïnspireerd. Ik leerde er zaken als het opstellen, monitoren en visueel maken van een beleidsplan en het beter beheren van een federatie. Veel dingen daarvan gebruik ik nu in mijn eigen federatie. Docenten uit (nationale en internationale) federaties delen hun goede voorbeelden of werking.

 

Tijdens de trip naar Lausanne kwam ik in contact met de werking van het IOC en een aantal internationale organisaties. Vooral van de FEI (internationale federatie van de paardensport), met als voorzitter Ingmar De Vos, kregen we een aantal praktische voorbeelden die we meteen konden toepassen op onze eigen organisatie.

 

Het sterkste punt van de opleiding is het netwerk. Dankzij de opleiding kom je in contact met de andere deelnemers (uit federaties alsook uit andere (sport) organisaties) maar ook met verschillende docenten en organisaties. Het zijn contacten die ik nu nog gebruik."

Mathias-Rondou-2.jpg

Steven Thys – directeur Peddelsport Vlaanderen

"De BOA heeft mij een realistischer beeld gegeven van internationale (sport)structuren en de linken met ons lokale sportbeleid. Theoretische sportmanagement modellen worden aangereikt door zowel academici als specialisten uit ”the field”, en gaven mij inspiratie voor een herstructurering van mijn eigen federatie.

 

De mix tussen theorie en praktijk was voor mij de grootste troef van deze opleiding. Een studiereis naar Lausanne met de focus op het Olympisme is een echte eye-opener en schept een hechte band tussen de deelnemer"

204-Peddelsport Vlaanderen - Steven Thys.jpg_v=2-0.jpg
bottom of page